Αναγκαιότητα Καθαρισμών Αεραγωγών

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις κατασκευαστικές προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας, δημιουργούν την αναγκαιότητα κατασκευής συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού. Τα συστήματα κλιματισμού HVAC και οι αεραγωγοί τους είναι η πηγή του φρέσκου αέρα και του εσωτερικού αερισμού, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μετατραπεί στο πιο επικίνδυνο σημείο ενός κτιρίου.

Ως εκ τούτου η συντήρηση και ο καθαρισμός των αεραγωγών, η οποία πρέπει να στοχεύει στην αποδοτική λειτουργία του συστήματος καθώς και την εξασφάλιση της υγιεινής του εισπνεόμενου αέρα, επιβάλλεται, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας (όπως για παράδειγμα δύσπνοια, ζαλάδες, σωματική κόπωση, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, ερεθισμένη μύτη – καταρροή, ερεθισμένα μάτια, κούραση, ξηροδερμία χεριών, βραχνάδα ή ξηρότητα λαιμού, ερεθισμός – ξηροδερμία προσώπου, πονοκέφαλος, βήχας, ναυτία λόγω συσσώρευσης σε αυτούς σκόνης, μικροοργανισμών, βακτηρίων, μυκήτων, γύρης και καπνού).

Ουσιωδώς αλλά και κωδικοποιημένα πρέπει να σημειώσουμε ότι με τον καθαρισμό των αεραγωγών επιτυγχάνεται:
 1. Απομάκρυνση των εστιών ρύπανσης, μυκήτων και οσμών.
 2. Περιορισμός σκόνης, στάχτης, ρύπων, βακτηριδίων, μούχλας, καπνού.
 3. Αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού.
 4. Καθαρότερη εσωτερική ατμόσφαιρα και υγιεινότερο περιβάλλον εργασίας.
 5. Οικονομικότερη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού τουλάχιστον κατά 18%.
 6. Αυξημένη παραγωγικότητα εργαζομένων.
 7. Μειωμένες απώλειες ωρών εργαζομένων.
 8. Επιμήκυνση ζωής των ηλεκτρονικών συστημάτων.
 9. Τη μείωση των συνεπειών του συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου γενικότερα.
*Ο όρος «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου» χρησιμοποιείται για να εκφράσει την κακή κατάσταση της υγείας τουλάχιστον του 50% των ενοίκων ή εργαζομένων, η οποία χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα ενοχλήματα που αποδίδονται αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική ρύπανση του αέρα του κτιρίου. Τα κυριότερα εμφανιζόμενα συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά την παραμονή σ’ ένα άρρωστο κτίριο είναι: δύσπνοια, πονόλαιμος, βράχνιασμα, ρινόρροια, δακρύρροια, φτάρνισμα, ερεθισμός του δέρματος (εξανθήματα), πονοκέφαλοι, ζαλάδες, πνευματική κόπωση και σύγχυση, σωματική κόπωση, λήθαργος.

Συν τοις άλλοις στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο υπάρχουν οδηγίες και νόμοι που ορίζουν τις προδιαγραφές καθώς και τις κυρώσεις για όλα τα παραπάνω:
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
 1. Προεδρικό Διάταγμα 16/1996 με τίτλο: ”Ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/ΕΟΚ” (ΦΕΚ 10/Α/18-1-1996), βλ. Παράρτημα Ι, παράγραφος 6.5 και Παράρτημα ΙΙ, παράγραφος 6.5.
 2. Οδηγία 89/654/ΕΟΚ σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, Παράρτημα Ι, παράγραφος 6.2 και Παράρτημα ΙΙ, παράγραφος 6.
 3. Οδηγία 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων